Translate

petak, 7. veljače 2014.

PALE SAM NA SVIJETU

  • PALE SAM NA SVIJETU
    Vrsta djela: Priča za djecu
    Vrijeme radnje: neodređeno
    Mjesto radnje: nepoznat grad
    Likovi: Pale i njegova majka
    Kratak sadržaj
    Jednoga se dana Pale probudio vrlo rano, Ušavši u sobu od roditelja, primjetio je kako je njihov krevet prazan. Zbog toga se nije zabrinuo, obukao se i umio, te izašao na ulicu na igranje. Iako nije smio sam izlaziti na ulicu, Pale je sišao niz stepenice i našao se vani.


    Ispred kuće je stajao tramvaj u kojem nije bilo nikoga, ni vozača, ni konduktera, ni putnika. Zapitao se gdje su svi ljudi. ušao je u mljekarnicu, ni tamo nije bilo nikoga. Automobili nisu vozili, ljudi nisu prolazili. Nigdje nikoga. Pale je bio sam na cijelom svijetu. Ušao je u slastičarnicu, pojeo mliječnu čokoladu, u prodavaonici voća je dvije naranče spremio u džep, a banane pojeo. Znao je da nije dozvoljeno to što radi, ali budući da je bio sam na svijetu mogao je raditi što je god htio.
    Izašavši ponovno na ulicu, ugleda novi tramvaj, sjedne na vozačevo mjesto i krene se igrati. Kako je pomicao ručke na lijevoj i desnoj strani, tramvaj se pokrenuo. Pale je staio vozačku kapu na glavi i postao pravi vozač. Nije se bojao da bi nekoga mogao pregaziti, bio je sam i sretan što može voziti pravi tramvaj. Ispred njega, na Trgu, stajao je drugi tramvaj i kako Pale nije znao zaustaviti kola, zabio se u tramvaj ispred sebe. Tramvaj je bio potpuno razbijen, no Pale se tješio kako to i nije velika nesreća jer u gradu ima još mnogo takvih tramvaja.
    Slijedeća postaja bila je banka. Ušavši u banku Pale je uzeo punu vreću novca kako bi mogao kupiti sve što poželi. Kada je krenuo u kupovinu, shvatio je da mu novac nije potreban jer može uzeti sve što mu treba besplatno. Na ulici je vidio vatrogasna kola i njima se počao voziti po grada, kad mu je nestalo benzina, prošao je kroz park, gdje se prije igrao sa ostalom djecom, ušao u hotel gdje je nešto pojeo. Zaželio se prijatelja i roditelja, postao je usamljen. Krenuo je u potragu za ljudima i stigao do aerodroma.
    Sjeo je u avio i poletio. Leti je visoko kroz oblake, sve dok nije udario u nešto tvrdo, nešto kao Mjesec. Tada je počeo padati prema Zemlji. Dok je padao, kriknuo je, te se odjenom našao u svom krevetu. Majka je brzo dotrčala i pitala ga zašto plaće. Ispričao joj je za san i zaključio da je dobro što je sve to samo sanjao.
    Bilješka o piscu
    Jens Sigsgaard bio je danski književnik rođen 1910. godine. od 1941-1974. bio je direktor Froebel Instituta u Kopenhagenu. Njegovo je najpoznatije djelo “Pale sam na svijetu”, napisano 1942. godine. Priča je inspirirana psihološkom studijom u kojoj se tisuće djece intervjuiralo vezano za njihove najtajnije želje. Osim ove, napisao je još nekoliko slikovnica. Umro je 1991. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar