Translate

petak, 7. veljače 2014.

Junaci Pavlove ulice

            Junaci Pavlove ulice
Podaci o knjizi: ABC, Zagreb, 2006, prevoditelj: Nevem Ušumović, ilustrator: Dušan  Gačić
Bilješka o piscu: Ferenc Molnar rodio se 1878. godine u Budimpešti. Pisao je pripovijetke, romane i drame. Molnar se 1940. godine odselio u Ameriku. Njegova djela su: Liliom, Labud, Vuk, Đavao, Eva i druga. Umro je 1952. godine.
Kratak sadržaj djela: Dječaci Pavlove ulice imali su svoje mjesto - grund gdje su se igrali. Dječaci iz druge ulice htjeli su im oduzeti grund. Boka, predsjednik družbe Pavlove ulice je naslutio da im žele oduzeti njihovo mjesto za loptanje, pa su on Nemescek i još nekoliko dječaka išli špijunirati dječake iz druge ulice. Boka je vidio da ih je Gereb izdao jer se dogovarao s Ferijom Atzom - dječakom iz druge ulice koje je najbolje vrijeme za rat. Drugi dan Nemescek je opet špijunirao Ferija Atza, a oni su ga bacili u jezero. Gereba je Feri Atz izbacio iz njegove grupe, pa je htio da ga Boka opet primi u njegovu družinu. Pomirili su se ali u taj čas došli su Paszori da se dogovore kad će biti rat. Nemescek se prehladio i bio je jako bolestan. Dječaci Pavlove ulice borili su se s Ferijom Atzom i ostalim dječacima za grund. Nemescek je došao pomoći dječacima, pa su pobijedili. Kad je bitka završila Boka je odmah odveo Nemesceka kući. Već drugog dana Nemescek je umro. Svi su bili tužni. Boka je drugi dan saznao da će se na grundu sagraditi kuća. To ga je još više rastužilo, jer je Nemescek govorio da će umrijeti za domovinu.
Tema djela: Borba dječaka Pavlove ulice s dječacima iz druge ulice
Pouka djela: Probleme uvijek treba rješavati dogovorom
Mjesto radnje: grund, botanički vrt
Kompozicija: Roman se sastoji od 10 poglavlja
Likovi i njihove osobine: 
Boka - hrabar, pametan
Nemescek - mršav, malen, hrabar
Gereb - na početku izdajica ali se popravio i postao bolji
Pasztori - zlonamjerni, bezobrazni
Feri Atz - bezobrazan, kradljivac
Način pisanja: Pjesnik koristi ukrasne pridjeve
Moje mišljenje o djelu: Djelo je zanimljivo zbor različitih događaja, ali na kraju je pomalo tužno zbog Nemescekove smrti.

Nema komentara:

Objavi komentar